Město Polička

Pomoc dobrovolných hasičů z Poličky v povodní postižených oblastech

Dne 22. září 2024 byli velitelé Jednotek požárních ochrany SDH města Polička cestou Krajského operačního a informačního střediska HZS Pardubického kraje požádáni o vyslání svých jednotek do povodní zasažené oblasti kolem města Jeseník. Na výzvu reagovaly všechny městské jednotky. Podmínkou vyslání byla absolutní soběstačnost na místě zásahu jak vybavením, tak i týlovým zabezpečením. 

V úterý 24. září ve 4:00 hodiny ráno tedy vyrážel do Jeseníku první povodňový odřad složený z jednotek SDH Polička, Střítež a Modřec. Jako výbavu sebou vezli různé druhy čerpadel, motorové pily, ženijní nářadí, tedy vybavení pro použití v zasažených oblastech při likvidaci následků povodně. Podmínka soběstačnosti zahrnovala i dostatečné množství jídla, pití a pohonných hmot. Modřecká jednotka s sebou vezla i malý nakladač Bobcat. Před sedmou hodinou ráno dorazily jednotky na hasičskou stanici HZS Jeseník, kde byly místním koordinátorem předány jednotkám úkoly a místa určení zásahů. 

Jednotky z Poličky a Stříteže zasahovaly v obci Písečná. Zde hasiči odčerpávali vodu ze zatopených studní a za pomoci motorových pil odstraňovali popadané stromy. 

Jednotka z Modřece byla nasazena přímo ve městě Jeseník, kde za pomoci nakladače a vlastních sil plnila kontejnery zničeným vybavením rodinných domů, hlínou a blátem. Kontejnery byly následně těžkou technikou odváženy na skládku. Za úterý naplnila asi dvacet velkých kontejnerů a ve středu skoro stejné množství. 

Činnost prvního dne nasazení byla ukončena ve večerních hodinách a jednotky z Poličky a Stříteže se vrátily zpět na své základny. Jednotka z Modřece zůstala s ohledem potřebnosti nakladače na místě do večerních hodin dne následujícího. 

Ve středu 25. září měla na místo zásahu vyjet i plně připravená jednotka dobrovolných hasičů z Lezníka. Nicméně v úterý večer přišel pokyn operačního střediska HZS, že další odřady jsou zrušeny, protože HZS Olomouckého kraje již žádné další dobrovolné jednotky nepotřebuje. 

            Jeden z členů Jednotky dobrovolných hasičů města Polička pan Daniel Žák působil ve dnech od 19. do 21. září v postižené oblasti pod hlavičkou Oblastního spolku Českého Červeného kříže Svitavy jako součást psychosociální podpory v oblasti Krnovska, přesněji v obcích Široká Niva, Brantice a Kunov. Dne 21. září koordinoval tuto pomoc pro celou oblast Krnovska. Ze štábu umístěného v Ostravě byli členové týmů ČČK vysílání do postižených oblastí Opavska a Krnovska. Zde prováděli monitoring týkající se potřeb občanů, samotnou psychosociální pomoc, ošetření drobných poranění a v neposlední řadě i komunikaci s vedením obcí.

Obrovský dík patří dobrovolným hasičům, kteří zareagovali na výzvy pomáhat našim spoluobčanům v postižených oblastech. K fyzické zátěži při odstraňování škod samozřejmě přibyla na místě ještě i zátěž psychická. Hasiči, a to i dobrovolní se setkávají s lidským neštěstím často, ale určitě ne v takové míře jako po zářijových událostech. Ještě jednou děkujeme.

Libor Vaščík, referent úseku krizového řízení